Untuvavaatteiden tai untuvamakuupussin arvon ymmärtää kun niiden kanssa kohtaa kylmän pakkasilman. Untavalla on parempi lämpöeristävä kyky kuin monella muulla kuidulla ja siksi se onkin suosittu materiaali esimerkiksi retkeilijöiden parissa. Untuva on kuitenkin arvokas, herkkä luonnonmateriaali ja siitä valmistetut tekstiilit tarvitseeki huoltaa hyvin, jotta voit nauttia niistä mahdollisimman pitkään. Untuvan huollossa kannattaa pitää mielessä että laadukas vaate tarvitsee usein laadukkaan huollon.

Pesulaamme tullut kaunis mutta tahriintunut takki

Untuvavaatteet kannattaa pestä ennen kuin ne laittaa säilöön talven lopulla. Näin lisäät vaatteen käyttöikää ja pidät sen lämmöneristyksen kunnossa. Hyvällä huollolla laadukas untuvavaate kestää jopa kymmeniä vuosia. Kotikoneessa voi halutessaa pestä vesipesua kestävät untuvat ja kuivata pallojen kera kuivausrummussa. Katso vain että käytät hellävaraista pesuohjelmaa ja että kuivaat vaatetta tarpeeksi pitkään matalalla lämpötilalla. Palloilla saat mahdollistettua pöyhimisen aloituksen jo kuivauksessa ja voit jatkaa sitä käsin. Untuvalle on myös suunniteltu omia pesuaineita.

Kotona pestäessä on riski siihen että untuvaa lingotaan liian lujaa tai kuivataan korkeissa lämpötiloissa. Tällöin se saattaa menettää ominaisuuksiaan sekä lämpöäeristävää kykyään. Toinen vaihtoehto on, ettei vaatetta kuivata kunnolla, jolloin untuvat paakkuuntuvat ja alkavat haisemaan. Kotikoneissa miinus-puoli on usein rummun koko, jolloin untuvaan on vaikea saada sen kuohkeus takaisin.

Pesulassa pesu- ja kuivausrummut ovat huomattavasti suurempia kuin kotikoneissa; tämä mahdollistaa varsinkin untuville hyvän pesun ja kuivauksen. Pesukoneiden ohjelmat ja pesuaineet on määritelty tarkkaan. Kun vaate tai makuupussi saa pyöriä suuressa kuivausrummussa pallojen kera, se pöyhiintyy ilmavaksi. Kuivaus ei perustu pelkkää lämpöön vaan myös hyvään tuuletukseen. Hyvä pesu ja kuivaus ovat edellytyksiä sille, että tekstiili eristää lämpöä ja kestää vuodesta toiseen.

Pesulalla meillä on myös erikoistahranpoistoaineita, joita voimme käyttää, mikäli vaatteeseen on tullut voimakkaita tahroja. Eräs asiakkaamme oli kokeillut pestä valkoisen untuvantakin kotikoneessa ja huomaamatta unohtanut huulipunan sen taskuun. Takki tahriintui monesta kohtaa pesun yhteydessä, mutta pesulalla saimme tahranpoistoilla nuokin värit pestyä pois. Washingboxin kautta untuvapäällysvaatteiden pesu on vaivatonta. Muutkin takit puhdistuvat pesulassa huoletta ja useamman takin pesu kerralla on vaivatonta. Näin saat talven jälkeen takit puhtaina kaappiin, jotta ne palveluvat viellä pitkään.

Huulipunat saivat kyytiä
Tahraton lopputulos